Sectorul agricol din Uniunea Europeană pierde anual 28,3 miliarde de euro, în medie, de pe urma fenomenelor meteo extreme, care sunt agravate de schimbările climatice, arată un studiu citat de Reuters. Doar o mică parte din pierderi este asigurată, avertizează un nou raport susţinut de UE. Această cifră reprezintă aproximativ 6% din producţia vegetală şi animală anuală a blocului comunitar, potrivit unui raport publicat marţi, realizat de brokerul de asigurări Howden şi susţinut de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).
• Pierderi masive, acoperire minimă
Studiul subliniază că doar 20-30% dintre pierderile fermierilor cauzate de schimbările climatice sunt acoperite de asigurări, fie ele publice, private sau mutuale. "Trebuie să facem ceva pentru a acoperi restul pierderilor", a declarat Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultură, îndemnând statele membre să redirecţioneze subvenţiile agricole pentru a combate riscurile climatice.
• Seceta, principalul factor al pierderilor
Seceta este responsabilă pentru mai bine de jumătate din pierderile totale ale agriculturii europene. În lipsa unor măsuri serioase, raportul preconizează că pierderile medii ale fermierilor vor creşte cu până la 66% până în 2050. Într-un scenariu catastrofal pentru anul 2050, doar Spania şi Italia ar putea înregistra pierderi anuale de 20 de miliarde de euro din cauza impactului climatic.
• Sudul Europei - epicentrul crizei climatice
Ţările din sudul Europei sunt deja grav afectate de secetă şi fenomene meteo extreme. Această vulnerabilitate climatică ar putea transforma agricultura din aceste regiuni într-un sector extrem de riscant fără investiţii majore în adaptare. Paradoxal, agricultura nu este doar victima, ci şi un contributor semnificativ la criza climatică. Sectorul agricol european este responsabil pentru emisiile de metan, poluarea cauzată de îngrăşăminte şi utilizarea industrială a apei. În acelaşi timp, sindicatele fermierilor au criticat intens agenda verde a UE, organizând proteste masive pentru a cere relaxarea politicilor climatice, pe fondul dificultăţilor economice tot mai acute din teren.
• Finanţări şi investiţii în infrastructură
Banca Europeană de Investiţii intenţionează să susţină adaptarea fermierilor prin: Finanţarea investiţiilor în sisteme de irigaţii; Acordarea de credite şi garanţii pentru agricultură; Creşterea sprijinului pentru proiecte din domeniul gestionării apei.
Aceste direcţii de finanţare vor fi incluse în strategia Comisiei Europene privind resursele de apă, aflată în lucru, potrivit unor surse citate de Reuters. Studiul avertizează că, fără intervenţii decisive, agricultura europeană se confruntă cu un viitor economic nesustenabil, iar securitatea alimentară ar putea deveni o problemă majoră în unele regiuni. Adaptarea sistemelor agricole la noile realităţi climatice devine nu doar o prioritate economică, ci şi una socială şi strategică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 12:12)
Da , pierdem recolte din schimbarea climei, nu stiu ce va fi de noi. In toata zona de vest a tarii, a dat caldura deja din 1 aprilie, 28 de grade! pomii au inflorit mult prea devreme, apoi a venit inghetul. Avem doar frunze in livezi, si roade minime, ce a scapat. Nici acum nu e normal, noaptea in luna mai am avut si 3 grade? Grindina, seceta. Te doare mintea, si e tot mai rau de la an la an.